ROK SZKOLNY

2014/2015


Promocja zdrowia w naszej szkole jest jednym z priorytetowych założeń. Realizujemy wiele działań propagujących rozwój naszej społeczności.Nasze działania są przemyślane, wdrażane systemowo, oparte na partnerstwie, współpraca z rodzicami i punkt widzenia.

pociag.jpg
logo_promocji.jpg
spz.png


HASŁO ROKU SZKOLNEGO 2014/2015

“POŻERACZE CZASU - POŻERACZE ZDROWIA”


RAMBIT KLAS TRZECICH

 W dniu 24 marca 2015 r. odbył się turniej sportowy RAMBT dla klas trzecich. Organizatorkami były panie Danuta Biel i Anna Zygmunt. W turnieju brały udział 10 – osobowe zespoły składające się z 5 dziewczynek i 5 chłopców. Dzieci reprezentujące swoje klasy rywalizowały w konkurencjach, w których mogły wykazać się sprawnością fizyczną . Pozostali uczniowie dopingowali swoich kolegów.


O zwycięstwie zadecydowała suma punktów ze wszystkich konkurencji. Wyniki przedstawiają się następująco: I miejsce – klasa III c
II miejsce – klasa III a
III miejsce – klasa III b

Na zakończenie każda klasa otrzymała dyplom . Wszystkim gratulujemy

Tekst i foto: A.Zygmunt, D.Biel


SZKOLNE DNI PROFILAKTYKI

W tych dniach podczas lekcji wychowawczych zostały zrealizowane następujące tematy, wymienię niektóre z nich:

Jak rozpoznać zachowania agresywne?,

Agresja i przemoc w klasie i w szkole,

Umiejętność funkcjonowania w sytuacjach konfliktowych”,

Jakie substancje są szkodliwe dla naszego organizmu?

Myślę nie, mówię nie, czyli alkohol i uzależnienia

W klasach szóstych odbyły się warsztaty Stop agresji i przemocy w szkole

Zorganizowano Dzień Życzliwości – profilaktyka pozytywna

  • „ Czuć się bezpiecznie” – warsztaty zorganizowane przez OPiRPA dla klas I – III,

  • Jak uniknąć niebezpiecznych sytuacji w domu i poza domem - wystawa folderów klas IV na korytarzu szkoły

  • Zareaguj na przemoc- wystawa na korytarzu.

  • Obchody Dnia Bezpiecznego Internetu (przeciwdziałanie zjawisku cyberprzemocy)

Lekcje wychowawcze na temat bezpiecznego korzystania  Internetu wg scenariusza z serwisu „Sieciaki” oraz rozdanie ulotek informacyjnych dla uczniów, zamieszczenie artykułów o bezpieczeństwie w sieci w gazetkach szkolnych, gablotach na korytarzu; (kontynuacja działań w II półroczu).

Podjęto również działania w zakresie Innowacji pedagogicznej „ „Siódemka” dobrze wychowana”, w ramach której między innymi opracowano Kodeks Kulturalnego Ucznia, Konkurs na wierszyk z uwzględnieniem zwrotów grzecznościowych – mający na celu zapobieganie wulgaryzmom oraz dbanie o piękno mowy ojczystej. 

      Na zebraniach Zespołu Wychowawczego opracowano:

a)      Program Wychowawczy poszerzony o głos doradczy Pani dyrektor Doroty Pietras przedstawicieli  rodziców i Samorządu Uczniowskiego;

b)     Program profilaktyczny Bezpieczna przerwa,

c)     Program naprawczy dla uczniów z ocenami niedostatecznymi

d)      Rozpoczęto opracowanie oraz modyfikowanie procedur w SP7.

e)     Przedstawiono Koncepcje szkoły w obecności Pani dyrektor, przedstawicieli rodziców i  SU.

Oprócz działań profilaktycznych skierowanych do uczniów upowszechniano wiedzę psychologiczno – pedagogiczną wśród rodziców:

  •  Rozwój dziecka w okresie wczesnoszkolnym – klasy I

  • Rozwój dziecka w okresie wczesnej adolescencji – klasy IV

  • „ W zgodzie z sobą i dzieckiem – wychowywanie, które daje satysfakcję" – prelekcja dla rodziców klas I  ( ZPPP)

  • Znaczenie badań lekarskich ucznia 7 – letniego, ocena gotowości zdrowotnej  do nauki szkolnej – kl. I informacja dla rodziców, przygotowana przez pielęgniarkę.

  • Przygotowanie stoiska  z broszurami na temat bezpieczeństwa w Internecie oraz rozpropagowanie ulotek na  w/w temat

  • Udostępnianie informacji w gablocie pedagoga na temat: „Reaguj na przemoc! Chroń swoje dzieci przed przemocą!” „Stop wulgaryzmom i przemocy słownej”,

  • 5 grudnia – Światowy Dzień Wolontariatu

  • Zespół Interdyscyplinarny. Niebieska Karta – ekspozycja stała


MODELE UKŁADÓW POKARMOWYCH W KLASACH IV

Na zajęciach przyrody klasy czwarte poznawały układ pokarmowy człowieka. Celem pracy było poznanie nazw narządów i ich rozmieszczenia w ciele człowieka. Oszacowanie długości układu i wielkości poszczególnych narządów. Wskazanie jak ważne jest wiedzieć co, ile i o jakiej porze jemy, aby nasz układ pokarmowy dobrze funkcjonował.


  Do wykonania plakatów potrzebne były arkusze papieru, butelki plastikowe o pojemności ok.1litra, papier toaletowy, taśma miernicza, klej, pisaki, model budowy narządów człowieka, plansza budowa ukł. pokarmowego. Uczniowie musieli posługiwać się zdobytą wiedzą z lekcji, ale też zdolnościami manualnymi.

  Uczniowie widząc rzeczywiste rozmiary jelit, żoładka, zrozumieli jak ważne jest zjadanie pokarmów bogatych w błonnik, który wspomaga przesuwanie treści pokarmowej. Zdali sobie sprawę, że wędrówka pokarmu przez układ pokarmowy może trwać dwa dni. Widząc żoładek zdali sobie sprawę, że nie należy jeść za dwóch, a mniej i częściej, bo narząd ten ma on swoją określoną objętość. Największe wrażenie robiła na uczniach sama długość całego układu pokarmowego u dorosłego człowieka, czyli ok. 9 metrów.

  Uczniowie poszczególne odcinki samodzielnie odmierzali. Następnie musieli je odpowiednio upakować, aby zmieściły się na wcześniej odrysowanej na papierze sylwetce kolegi. Zajecia zostały podsumowane prezentacją wykonanych plansz. Uczniowie widząc rzeczywiste rozmiary jelit, żoładka, zrozumieli jak ważne jest zjadanie pokarmów bogatych w błonnik, który wspomaga przesuwanie treści pokarmowej.

TEKST I FOTO:
Przedstawiciele Klubu Młodego Odkrywcy z klasy 4C
pod opieką pani Justyny Karpińskiej-opiekuna koła


PIKNIK REKREACYJNO- SPORTOWY V C

Dnia 3 października 2014r. odbył się na terenie ośrodka turystycznego „Tarcza” piknik integracyjny dla uczniów kl. V c , ich rodziców i rodzeństwa.Humory i pogoda deszczowa  dopisały, więc było bardzo wesoło.


Dzieci brały udział w grach i zabawach ruchowych, a największą atrakcją okazały się zabawy ruchowe na deszczu no a potem….. strzelanie do celu na strzelnicy. Dużo radości maiły dzieci jak i ich rodzice.

Nagrodą dla wszystkich uczestników tego miłego wydarzenia było jabłko, które dostarczyło wielu cennych witamin. Ponadto rodzice przygotowali ognisko, na którym upiekliśmy sobie pachnące kiełbaski.

Mamy nadzieję, że imprezę możemy zaliczyć do udanych, a może nawet do bardzo udanych. Po aktywnie spędzonej sobocie na świeżym powietrzu, pojawiły się plany kolejnych spotkań.

Dziękujemy wszystkim rodzicom, którzy przygotowali to spotkanie i podtrzymali zeszłoroczną tradycję. BYŁO SUPER !!!!!!!!!!!!!

Tekst: M.Nowojska


TYDZIEŃ DOBREGO CHLEBA I ZDROWEGO STYLU ŻYCIA

W ramach akcji "Tydzień dobrego chleba i zdrowego stylu życia" klasa IIIc:


- szukała w internecie przysłów o chlebie

- wykonała wspólny plakat zatytułowany "Szanujmy chleb", który zawiesiła na drzwiach swojej klasy.

Tekst i foto: M.Skowrońska

 Z tej okazji szkolny Klub Młodego Odkrywcy zorganizował, spotkanie edukacyjne pt. ,,Od ziarenka do bochenka" dla uczniów klas czwartych. Dzień wcześniej przedstawiciele klubu częstowali pracowników szkoły, świeżym ciemnym chlebem i miodem.

W dzisiejszych czasach bardzo często obserwujemy zanik szacunku do chleba i pracy ludzkiej. Widzimy jak chleb,bułki są wyrzucane. Obserwując to negatywne zjawisko, uczniowie KMO wraz z opiekunem postanowili przypomnieć ile trudu i znoju potrzeba ,by powstał chleb – podstawa naszego codziennego pożywienia. Uczniowie wyszukali informacje na temat sposobów pozyskiwania mąki z ziaren zbóż i właściwości odżywczych ciemnego pieczywa. Całość wzbogaciła prezentacja multimedialna.


Klasy czwarte obejrzały krótki film, opowiadający o tym jak wiele rąk trzeba, aby otrzymać bochenek chleba. Jeden z odważnych uczestników spotkania podjął próbę zmielenia ziarna w moździerzu. Uczniowie zaprezentowali plakaty, na których postarali się przedstawić przysłowia o chlebie. Naszym gościem była pani Karolina Aninowska – Żurawicz mama Jeremiego z kl.4B. Zapoznała nas z etapami wytwarzania chleba na zakwasie.Odpowiedziała na wiele pytań zadanych jej przez uczniów, dotyczących jej przygody z wypiekiem chleba. Na końcu odbyła się degustacja świeżo upieczonego chleba.

Tekst: J.Karpińska

Foto Sz.Jerks

Obraz8.png

W dniach 16-23 października w ramach kampanii podnoszono świadomość dotyczących walorów odżywczych i zdrowotnych chleba,zdrowych właściwości chleba na zakwasie oraz wypiekanego tradycyjnymi metodami. Realizowane więc były różnorakie przedsięwzięcia na każdym poziomie klas.

Odbyły się wycieczki do piekarni,degustacje chleba, prowadzone były pogadanki, tworzono plakaty, gazetki tematyczne. W ramach tematu zbieraliśmy wiele ciekawostek na temat chleba, zorganizowane zostały wystawy. Więcej szczegółów i fotografii w późniejszym czasie, zapraszamy do odwiedzenia zakładki PROMOCJA ZDROWIA.

Póki co na zdjęciu klasa Ie (udała się z poczęstunkiem do sekretariatu szkoły).Degustacja chleba wieloziarnistego samodzielnego wypieku przypadła do gustu smakoszy, zapewne dzięki dodatkom: miodzie, dżemie śliwkowym oraz pysznym maśle. W załączniku- prosty przepis, zapraszamy do skorzystania:)

PRZEPIS NA CHLEB PANI ANI[pdf]

Tekst i foto: A.Siwiak-Koc

 
Obraz11.png

WIELKA ORKIESTRA ŚWIĄTECZNEJ POMOCY - REKORD RESUSCYTACJI 

Uczniowie klas IV przystąpili 16.10.2014 roku (w samo południe) do akcji organizowanej przez Fundację Wielkiej Orkiestry Świątecznej Pomocy polegającej na biciu rekordu w udzielaniu pierwszej pomocy przedmedycznej. Ćwiczenia przy użyciu fantomów odbyły się dzięki współpracy pani pielęgniarki Zdzisławy Likus.

Spotkanie cieszyło się zainteresowaniem podopiecznych, zapraszamy do obejrzenia filmu z tego przedsięwzięcia.

Tekst i fot.: A.Siwiak-Koc